donderdag 20 februari 2014

SIWONE: Marcel Wanders: Pinned up

OH, Shame on me! Neem ik me voor om meer te bloggen en laat ik het vervolgens meer dan twee weken afweten! Dat was niet de bedoeling! Maargoed, wat niet gaat dat gaat niet, afgelopen weken is het even niet van bloggen gekomen, helaas. Ik ben de afgelopen tijd een beetje druk geweest met school en wat dingetjes in het huis, wel leuke dingen gelukkig. En als ik even wat vrije tijd had moet ik bekennen dat ik die niet aan bloggen heb besteed maar vooral naar het kijken van modeshows. Eindeloos kijken naar modeshows, want de FASHIONWEEKS zijn weer volop in gang. Ik vind het heel leuk om te kijken naar al die mooie outfits en hier en daar al wat trends te ontdekken voor winter 2014/2015, ook al lijkt dat nog heel ver weg. Maar goed, hier over natuurlijk later meer, in een ander post weliswaar.

Deze post gaat over iets anders. Dit jaar volg ik voor mijn opleiding het vak "Kunstactualiteit". Met onze klas bezoeken we bijna elke week een museum, tentoonstelling, galerie of iets anders interessants (meestal gericht op hedendaagse kunst) in Amsterdam. Dat is geen straf kan ik jullie vertellen ;-). We hebben al veel leuke dingen gezien waar ik al eerder eigenlijk veel meer over wilde vertellen maar wie weet komt dat nog.
Op dit moment is er een tentoonstelling in het Stedelijk Museum (wat overigens sowieso misschien wel een van mijn favoriete musea is) waar ik al heel erg naar uit keek sinds ik er over gehoord had en gister was het dan echt zo ver: We bezochten de tentoonstelling "Marcel Wanders: Pinned up".

Soms valt iets heel erg tegen als je je er flink op verheugd hebt maar gelukkig was dat dit keer zeker niet het geval. Ik kan wel zeggen dat het zelfs mijn verwachtingen overtrof.
Voor mensen die Marcel Wanders misschien niet kennen; Marcel Wanders is een toonaangevende Nederlandse industrieel ontwerper, vooral bekend van zijn meubels, interieurs en designlabel Moooi. Zijn misschien wel bekendste ontwerp is de "Knotted Chair" waarmee hij in 1996 doorbrak bij het grote publiek.
Zijn stijl sluit misschien niet meteen aan bij mijn interieursmaak, toch spreekt het me ontzettend aan. Natuurlijk vind ik het ene product mooier dan het andere, het verhaal achter zijn ontwerpen vind ik meestal ontzettend interessant. Hierboven maakte ik een collage van producten waarvan ik gister het meest van onder de indruk was, hoewel het moeilijk kiezen is!

De "Fishnet Chair" (linksboven) (een variatie op de Knotted Chair) zou best in mijn huis passen. De manier waarop het gemaakt wordt vind ik fascinerend (het wordt gemaakt met een bepaalde macramétechniek).Het unieke productieproces is vaak wat een echte "Marcel Wanders" juist zo bijzonder maakt.
Zo ook bij de "Egg Vases"(links in het midden). De vorm van deze vaasjes komt tot stand door het gebruik van hardgekookte eieren in een latex condoom. De "Babel Chair"(in het midden) is een product in typische Marcel Wanders stijl. Het combineren van oude ontwerpen met nieuwe materialen is een terugkerend thema in zijn werk.
Ook was ik heel erg onder de indruk van de "Skygarden" lamp(rechtsboven). Wanders woonde ooit in een huis waar hij over zo'n prachtig gedecoreerd plafond beschikte. Wanneer hij verhuisde miste hij dat plafond zo dat hij besloot het te verwerken in een lamp. Ik vind dat echt een fantastisch idee!
Op de website van Marcel Wanders staat bij de "Stone" (rechts in het midden) de quote "a girls best friend". Ik denk dat dat de spijker op z'n kop slaat, ik vind het gewoon heel tof.
De "One Minute Delft Blue Plates" (linksonder) vind ik ook heel goed gevonden. De titel zegt denk ik al genoeg, deze borden zijn geïnspireerd op Delfts Blauw (iets wat Wanders vaak in zijn ontwerpen gebruikt) en worden in één minuut beschilderd. Vandaar het ruige effect. Knap dat het ondanks dat (en waarschijnlijk vooral door de kleur) toch doet denken aan het gedetailleerde Delfts Blauw.
De "Cans of gold" (rechtsonder) zijn mij denk ik het meest bij gebleven. Deze gouden vaasjes zijn onderdeel van een liefdadigheidsproject. Hierbij werd soep uitgedeeld aan daklozen. De blikken bleven bewaard, werden verguld en uiteindelijk geveild. Een deel van de opbrengst van deze veiling ging terug naar de daklozen. Mooi he?
De bovenste foto maakte ik trouwens van een gigantische lamp die in het museum stond, heel gaaf!

Niet alleen al deze mooie en gevarieerde producten maakten dat het een bijzondere overzicht is. Het bezoek aan deze tentoonstelling is op zich zelf al een hele ervaring. Het bestaat uit een geheel zwarte en een geheel witte ruimte, met op de muur allerlei indrukwekkende illustraties, quotes en andere beelden. De muziek, die speciaal voor deze gelegenheid werd gecomponeerd, maakt dat het lijkt alsof je echt door een soort droomwereld loopt.

Al met al is het je vast al duidelijk dat ik deze tentoonstelling een echte aanrader vind! Dus voor alle mensen die net als ik (JEEEJ!) vakantie hebben en toe zijn aan een leuk uitje, hup hup, naar het Stedelijk Museum in Amsterdam ;-) (de tentoonstelling is nog tot 15 juni te zien).Hebben jullie leuke plannen in de vakantie? Lijkt het jou leuk om deze tentoonstelling te bezoeken? Of ben je misschien al geweest? Ik ben heel benieuwd, please tell me!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...